Så er det jul igen – og med julen kommer også masser af rejser, koldt vejr og indbrud, så lad os lige repetere de fornuftige forholdsregler du kan tage som privatperson og boligforening.

  • Hvordan er din egen lejlighed sikret?

Mange rejser væk i ferien, eller oftere ude på besøg hos venner og familie. Det giver indbrudstyven gode arbejdsvilkår, da lejlighederne så er forladt i længere tid end normalt. Derfor er det på tide, du kigger på hvordan din lejlighed er sikret.

Du skal sikre dig for din egen skyld, ikke for din forsikrings! – Et indbrud er en ganske frustrerende sag, der som minimum giver en masse besvær og tager meget tid at håndtere. Sekundært kan du miste noget du holder af og som ikke kan genanskaffes, f.eks. oldemors smykker, som nu blot bliver smeltet om, så de ikke kan spores længere. Pengeværdier skal du såmænd nok få erstattet, hvis du altså i det hele taget kan finde ud af hvad der er stjålet.

Derfor skal du sikre dig, at alle indgange til din lejlighed er sikret forsvarligt. I København hvor flertallet af dørene er tynde fyldningsdøre, vil det i praksis sige to fornuftige og velfungerende låse, som du altid huske at låse når du går – også selvom du kun skal til bageren. Bor du i stuen, bør du også overveje at sikre dine vinduer. Især dem der vender mod gården.

Har du brevindkast i døren, bør du blænde det af, så der ikke er nogen der kan kigge ind i din lejlighed, eller kan åbne din lås gennem brevsprækken (ja, den er god nok). Du skal alligevel ikke bruge brevindkastet længere, da postloven tilsiger, at du skal have en postkasse i eller ved indgangen til opgangen.

Du kan dog glæde dig over, at du bor i lejlighed, hvor det rent faktisk kan lade sig gøre, at sikre alle indgange til en rimelig pris. Boede du i stedet i hus, skulle du også sikre samtlige vinduer, kældre m.m.

  • Lukker ejendommens fællesdøre korrekt

Det er juletid og det begynder at blive kold og vådt. I praksis er det dårlige driftsbetingelser for de låse, døre og dørlukkere. Derfor er det særlig vigtigt, at de bliver efterset, justeret og smurt netop nu.

Læs mere om smøring og vedligehold her.

  • Fungerer dørtelefonen?

I juletiden kommer der mange gæster og derfor også mange fremmede mennesker på opgangene. Du kender dem ikke alle sammen og en af dem er måske indbrudstyv. Hvis dørtelefonen ikke fungerer ordentligt, er beboerne mere tilbøjelige til at lade gadedøren stå åben, så deres gæster kan komme ind i opgangen uden at ringe på. Men, det giver jo også indbrudstyven gode vilkår. Sørg derfor for, at dørtelefonen er i god stand.

Se mere om dørtelefoner her.

  • Kan gadedøren lukkes op med et plastikkort

Mere end halvdelen af alle gadedøre i København kan lukkes op med et plastikkort. Det er ikke sikkert, at du er opmærksom på det, men tyven ved det godt. Ofte er det et justeringsspørgsmål og kan afhjælpes på kort tid af din låsesmed. Er din lås meget gammel, kan det dog være nødvendigt at udskifte den helt.

  • Lukker du bare op, når det ringer på døren?

Hvordan er kulturen i din boligforening? – Lukker I bare op, når nogen ringer på og siger de skal aflevere en pakke på fjerde sal? Det er generelt en dårlig idé, at lukke personer ind man ikke kender. I det mindste bør man stikke hovedet ud af døren for at konstatere, at personen man har lukket ind, rent faktisk stemmer overens med forventningerne.

Derfor kan det også være en god idé at investere i dørtelefon med video, så den der lukker op, kan se hvem der ønsker at blive lukket ind.

Husk, at selvom de fleste dørtelefonsystemer med video i dag har indbygget IR-belysning og selv kan skifte til natvisning, så er det stadig ikke lige så godt som en god almindelig belysning ved gadedøren.

  • Kender du dine naboer?

Der er ikke noget der beskytter så godt mod indbrud, som en opgang hvor alle kender hinanden. Så hvis det ikke allerede er klaret, så få arrangeret en opgangsfest eller noget fællesarbejde, så I kan komme hinanden ved. På den måde er dine naboer meget mere tilbøjelige til at reagere på fremmede folk, der vil ind i din lejlighed.

Læs flere gode råd om sikring af private boliger her.