Som låsesmed ved man, at vintertid også er tid for gadedøre og porte, selvom man egentlig meget hellere ville lave arbejdet om sommeren, hvor det var dejlig varmt.

Når temperaturen falder og vinden blæser, så lukker døre og porte ikke lige så let, som i sommervarmen. Olien i dørlukkeren og fedtet i låsekassen bliver stivere, der lægger sig blade og småsten i klemme, nøgler knækker oftere osv.

Mange af ovenstående ulemper kan dog minimeres med ordentligt vedligehold. Mange ejendomme tegner en servicekontrakt med deres låsesmed, så han kigger forbi forår og efterår og smører låsene/justerer dørlukkerne. Det betyder i praksis, at der skal lidt flere kræfter til at lukker døren op, men at den til gengæld lukker lige så sikkert, som om sommeren.

Smøring af både lås, cylinder og hængsler sørger for at døren lukker så let, som den nu kan og at nøglerne glider let og ubesværet i cylinderen, så der ikke er lige så stor chance for at knække dem.

Hvilket smøremiddel du skal anvende, er næsten et religionsspørgsmål. Nogle sværger til et middel og andre til et andet, mens fabrikanterne forskriver noget tredje.
Helt generelt er det min erfaring, at et rensende og let smørende produkt som f.eks. WD-40 kan løse rigtig mange problemer med de forhold vi oftest møder i storkøbenhavn, mens det er utilstrækkeligt hvis du bor ved vestkysten. Vi har også gode erfaringer med Super-Lube og Ruko låsespray. Skal det være lidt federe, som f.eks. til låsekassernes faller, bruger vi Ruko fallefedt, der er et syntetisk produkt udviklet til flyindustrien og som kan påføres i ganske små mængder og stadig have en god effekt. Du kan også benytte symaskineolie eller andre syrefri olier til smøring af hængsler og større metaloverflader, men undgå at bruge det i cylindren.

Hvis din lås kører på batterier, så er også disse ekstra udsat om vinteren. Det er derfor en god idé at lade serviceeftersynet omfatte et batteriskift om efteråret, så der er friske batterier i låsen til om vinteren.

Det er dog ikke altid, at det er temperaturen og blæsten der har skylden, når døre og porte ikke lukker ordentligt. Nogle gange skyldes det også manglende vedligehold af selve dørbladet og karmen, hvor blotlagte træ-overflader suger fugt og derfor bliver større og forhindre en ordentlig lukning. Derfor er det vigtigt at sørge for, at døren er ordentlig malet eller olieret, så den ikke suger fugt.

Samtidig er det også vigtigt at holde sig for øje, at tyngdekraften hiver i både bygninger og døre, så uanset hvad du gør, så skal der altså justeres lidt en gang i mellem. Du kan afbøde dette ved at vælge kvalitetsprodukter og ved at have en grundig vedligeholdelse, men du kan ikke helt undgå det.